Rustig ritueel: thee uit theeglazen


Ben je ooit in China geweest? Bij onderhandelingen daar horen er altijd wat theeglazen. Nu is lekkere thee misschien niet iets wat je vaak hebt gedronken, aangezien koffie of een latte in onze Westerse kantooromgeving meer een gewoonte is. Koffie is nu eenmaal meer beschikbaar en de thee die ze op kantoor schenken in van die afschuwelijke theeglazen van papier of plastic, is maar een slecht substituut voor de met liefde gemaakte Oosterse dranken.


In China drinkt men dus regelmatig thee als deel van een klein ritueel op het einde van de dag; allemaal samenzitten rond een lage tafel met een verwarmer. Kleine theeglazen van porselein, het zijn bijna kommetjes. En die moet je dan volgens de Chinese traditie in drie slokken leegdrinken. Dat brengt je weer helemaal tot rust. Nu drinken ze in China bij bijna elke maaltijd een soort thee, zelfs al is het soms slechts warm water met wat boekweit er in.Soorten theekopjes

  • Porseleinen theekopjes; heel mooi en helemaal in de stijl, maar niet goed om in de vaatwasmachine te steken.
  • Theekopjes van glas; volgens de experts zou je thee altijd uit theeglazen moeten drinken, aangezien glas de smaak het beste ten goede zou komen.
  • Combinatie: een ijzeren handvatje waar een theeglas in past. De sweet spot tussen een ideale smaak en warmtegevoelige vingertjes.Full English

Misschien had je vroeger wel zo’n oude suikertante die je stiekem “de kasteeldame” kon noemen achter haar rug. Helemaal gek van etiquette en stijl met the England of the Queen dan als summum natuurlijk. Ze nam je vaak mee naar Londen om je, naast het shoppen, het genoegen van de high tea bij te brengen. Als je dan toch voor zulke elegante theeglazen in een ijzeren handvat gaat, moet je toch eigenlijk gewoon helemaal voor de Engelse stijl gaan, niet? Een heel servies: een leuke zilveren theepot, schotel en dienblad, bijpassende lepeltjes… Elke dag high tea op je balkon, met natuurlijk eerst de melk en dan de thee!Grote theeglazen

Grote theeglazen zijn geschikt voor de échte theeleuten die liters op een dag achterover klokken. Plus vormen ze ook een fraai accessoire in bijvoorbeeld een vitrinekast. Wanneer je op zoek bent naar een persoonlijk en origineel cadeau voor een echte theedrinker, kun je met grote theeglazen een heel eind komen.


Versier, bijvoorbeeld samen met je kinderen, grote theeglazen met porseleinstiften. Doorgaans zijn deze stiften sterk genoeg om de theeglazen in een vaatwasser te kunnen stoppen. Je kunt de theeglazen versieren met patronen, een mooie tekening, bloemen, enzovoorts. Om je cadeautje compleet te maken, kun je het theeglas voorzien van een inhoud. Denk aan verse theekruiden uit de winkel, een klein flesje drank of iets anders wat bij degene aan wie je het cadeau geeft past.DIY: Cappuccino uit een groot theeglas

Het fijne aan grote theeglazen is niet alleen dat je er direct veel thee in kunt schenken. Het is ook mogelijk om de grote theeglazen te gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld een cappuccino. De normale theeglazen en kleine koffiemokken zijn hier namelijk te klein voor door de schuimlaag die bij een cappuccino hoort. Voor het maken van een cappuccino heb je enkel koffie, een beetje melk en een melkopschuimer nodig.


Bereiding van een cappuccino:

  1. Om te beginnen zet je voldoende koffie om het grote theeglas voor ongeveer driekwart te kunnen vullen.
  2. Wanneer de koffie gezet is, kun je de melk lichtjes opwarmen. Zorg ervoor dat de melk niet begint te borrelen en er geen vliesje ontstaat.
  3. Klop de melk op tot het schuim is, door gebruik te maken van een elektrische of handmatige melkschuimer. Schenk de koffie vervolgens in het theeglas evenals de melk.
  4. Ta-da! Zo heb je in de grote theeglazen binnen no time een verrukkelijke cappuccino!

Theekopjes: glas

5 Producten