Mainbanner_ElleDeco_Talentstowatch_Desktop_01

In 2018 introduceert Westwing samen met ELLE Decoration om de maand een talentvolle designer van eigen bodem. We brengen je in totaal 6 designbeloftes, allemaal gespot tijdens Dutch Design Week. En hoe tof: al deze design musthaves kun je hier exclusief shoppen (scroll naar beneden). Zo haal je binnen no-time uniek Nederlands design in huis!

#5: MAARTEN BAPTIST

Na het werk van designduo Bienke Domenie en Sara Degenaar van Forever Studio, Isaac Monté, Ward Wijnant en Sanne Schuurman introduceren we het unieke werk van Maarten Baptist.

3 VRAGEN AAN MAARTEN BAPTIST
1. Vertel eens iets over je bestek en klokken?
Ik maak veel verschillende producten, maar focus voornamelijk op objecten die te maken hebben met eten en drinken. Glaswerk is één van mijn favorieten. Het blijft een uitdaging om een aanvulling te vinden op alle glazen en bestekken die er al zijn. Outline-bestek is inmiddels een Dutch Design-klassieker. Ik heb het in 2002 ontworpen, toen ik afstudeerde. En het is afkomstig uit een serie zilverwerk die ik ontwierp voor een diner met vrienden. Elke bestekset die ik in die tijd maakte moest de persoonlijkheid van een vriend weerspiegelen. De Noon Leather-klok is gemaakt van gelooid leer. Doordat er geen chemicaliën zijn gebruikt, verandert de kleur mettertijd: van de oorspronkelijke kleur, tot heel lichtroze en lichtbruin met een gouden gloed. Hoe snel dat gaat is afhankelijk van de plek waar de klok hangt en hoeveel licht er naar binnen schijnt.

2. Wat is jouw signature?
Mijn handschrift begint steeds duidelijker te worden. En ik ben blij dat mijn werk na al die jaren nog steeds speels en nieuwsgierig is, zonder dat het opdringerig is en veel aandacht vraagt door decoratie of gekke vormen. Ik hou er van om maanden te speuren naar de perfecte vorm, die ook nog eens goed te produceren is. Dit proces is altijd eerst tekenen, modellen maken en in gesprek gaan met producenten wat er allemaal mogelijk is. De uitkomst is altijd een unieke vorm. Neem bijvoorbeeld mijn Outline-bestek, in eerste oogopslag lijkt het redelijk normaal, maar als je het bestek gaat vergelijken, bekijken en gebruiken, dan ontdek je nieuwe dingen.

3. Favoriete interieurtrend?
Ik vertel mijn studenten aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht de laatste tijd dat ze ''ton sur ton to the max'' moeten doen als ze kleuren kiezen. Die verschillende kleuren groen, roze of blauw bij elkaar gebruiken in een product, vind ik altijd heel lekker werken. Net als schaduwen in een product of interieur een soort ruimtelijk gevoel aan het interieur of product geven.

Lees het volledige interview met Maarten Baptist op ElleDecoration.nl.


Pictures_right_side
shop-to-club