Koffiemakers & theemakers

16 Producten

Hoe kies je een cafetière of theezetter die bij jouw lifestyle past?

Wie kan er tegenwoordig nog zonder een shot cafeïne of warm kopje rust? Koffie en thee zijn al eeuwen lang dranken waar enorm veel van worden genoten. De manieren van koffie of thee zetten variëren veelal, evenals de wijze van presenteren en serveren. Maar tussen alle koffiekannen, koffiepotten en cafetières wil je er een kopen die bij jouw smaak hoort, zowel esthetisch als zintuiglijk. Je kan met de cafetière alle kanten op van een klassieke koffiepot naar een zwarte stijlvolle cafetière. Waar te beginnen?

Als je een cafetière (ofwel een French press) koopt, wil je natuurlijk de beste cafetière. Let erop dat het ijzeren filter goed aansluit op de glazen koffiekan. Ook kun je gaan voor een dubbelwandige cafetière, zo blijft je koffie lekker lang warm. Een cafetière is de perfecte keuze als je een druk leven hebt, maar tegelijk een speciaal plekje in je hart voor goede koffie.

Theemakers hebben in principe allemaal dezelfde werking: water verhitten. Niet heel erg spannend dus als het gaat om smaak, toch? Fout. Sommige theemakers kan je instellen in hitte, variërend van 50 tot 100 graden. Wat blijkt? Groene en witte thee bijvoorbeeld zijn delicater dan andere soorten en komen beter tot hun recht bij 70 à 80 graden. Verder kun je qua stijl veel richtingen uit, want theezetters zijn vooral leuk op het aanrecht als je een gave design theemaker kiest.

De kunst van koffiezetten met een cafetière

Koffie zetten met een cafetière kan iedereen, je moet alleen even weten hoe. Koffie zetten met een cafetière heeft veel voordelen, zoals een kopje koffie met meer body en textuur. Alle smaken blijven in je kopje koffie behouden en bovendien is het eenvoudig en snel. Allereerst kijken we naar hoe een cafetière werkt.

De dosering kan je naar gelang van smaak uiteraard zelf bepalen, maar over het algemeen geldt 9 gram koffie per kopje koffie (60 ml). Het is belangrijk een grove maling te nemen, anders zullen de fijne koffie korreltjes door het filter heen gaan en drink je korrelige koffie. Het water en de koffie zijn geruime tijd in contact met elkaar, zo’n 4 minuten. Dit zorgt voor een goede extractie en heerlijke aroma’s. Vervolgens druk je rustig het filter naar beneden. Het uitschenken doe je ook rustig, om geen koffiedik te laten ontsnappen. Koffie zetten met een cafetière snel, heerlijk, goedkoop én duurzaam.

Wel is het zo dat door het ontbreken van een papieren filter de cafestol (koffievetten) in de koffie blijft zitten. Dit kan bij hoge inname verhoogd cholesterol geven. Houd er dus rekening mee hoe veel kopjes koffie je per dag drinkt.

Verschil tussen cafetière en percolator

Een percolator, mokkapot of espressopotje is een andere techniek, maar zeker het zetten waard. Door warmtedruk wordt de koffie door het filter omhoog in de pot gebracht. Ondanks de bijnaam ‘espressopotje’ maak je met de percolator geen espresso. De druk ligt namelijk 6 keer lager dan bij een espressomachine. Maar wat zijn de verschillen met een cafetière?

Een cafetière is een gebruiksvriendelijk, makkelijk apparaat waarmee je snel en simpel koffie op tafel hebt staan. Wel moet je uitkijken voor over-extractie, wat gebeurt als je de koffie te lang laat staan. Dit kan je voorkomen door de koffie uit te schenken in een koffiepot of koffiekan.

Een percolator vereist daarentegen meer oefening en zal je echt onder de knie moeten krijgen. Enkele seconden kunnen het verschil zijn van een heerlijk kopje koffie tot bittere prut. Wanneer de temperatuur van het water te hoog wordt zal dit nadelige gevolgen hebben. Als je de tijd hebt om deze koffie te zetten zal je daar zeker geen spijt van krijgen.

Koffie en thee zetten maakt stiekem een groot deel uit van ons leven. De aanblik van een dampende koffiepot, de geur van verse thee of een heerlijke espresso spreken tot onze zintuigen en geven een knus en comfortabel gevoel. Het is daarom niet vreemd om goed na te denken over je keuze in cafetière, koffiekan of waterkoker. Laat je inspireren door ons aanbod in design theemakers en stijlvolle koffiezetters en vele andere keukenaccessoires.