Glazen van glas versus glazen van kristal

Glas: een materiaal waar je doorheen kunt kijken, wat breekt als je het laat vallen en in veel verschillende vormen, maten, stijlen en kleuren voorkomt. Want ondanks het feit dat glas doorzichtig is, zijn er ook genoeg glazen vazen, drinkglazen of karaffen die wel doorzichtig zijn, maar tóch kleur hebben.

Een bekende glassoort voor vooral siervoorwerpen, wordt kristalglas of kortweg kristal genoemd. Glas en kristalglas lijken erg op elkaar en zijn dan ook allebei doorzichtig en breekbaar. Toch zijn er genoeg verschillen waaraan je de glazen van elkaar kunt onderscheiden. Wist je bijvoorbeeld dat een glas loodkristal wordt genoemd als het meer dan 24% lood bevat?


gekleurde-glazen

Het verschil tussen glas en kristal

Het grootste verschil tussen glas en kristal is dat kristalglas minder breekbaar is. Een aantal eeuwen geleden begon men namelijk loodoxide aan het glas toe te voegen. En hoe hoger het loodgehalte, hoe minder breekbaar het glas is! Ook bevat een kristalglas meer schittering en glans dan gewone glazen.

Een kristalglas is wat exclusiever, hierdoor zijn de meeste kristalglazen ook een stuk duurder dan normale glazen. Daarnaast zijn kristalglazen wat kwetsbaarder en daarom niet vaatwasserbestendig. Belangrijk om te onthouden, want hoe zonde zou het zijn als je je kristalglazen per ongeluk in de vaatwasmachine stopt…

Hoe onderscheid je kristal van glas?

Hoe weet je nou of je een gewoon glas of kristalglas in handen hebt? Bij kristallen glazen kijk je gemakkelijker door het glas heen ten opzichte van ‘gewone’ glazen. Wanneer het licht goed op het glas valt en je gefocust naar het glas kijkt, zie je zelfs een regenboog door het kristallen glas heen! Ook voelt een kristallen object zwaarder aan dan een ander glas van dezelfde grootte.

Voor degenen die met het blote oog geen verschil zien tussen glas en kristal, kunnen het beste luisteren naar de klank. Als je er zachtjes tegenaan tikt geeft kristalglas een helder en zingend 'ping'-geluid, terwijl gewoon glas eigenlijk alleen een droog 'pok'-geluid geeft.


kristallen-wijnglazen

Hoe moet je (kristallen) glazen schoonmaken?

Wanneer je een wijnliefhebber bent, weet je dat een optimale smaakbeleving erg belangrijk is. En deze ultieme smaakbeleving begint bij een schoon glas. Wijn smaakt namelijk het beste als je ‘m schenkt in een brandschoon glas waar aroma’s en geuren de ruimte krijgen. Weg met kalkaanslag, dus!

Maak je (kristallen) glazen schoon? Gebruik dan warm water: dit doodt namelijk alle bacteriën. Vul een teiltje met warm water, voeg een scheutje azijn toe en laat de glazen er een poosje in weken. Vervolgens kun je je wijnglazen schoonmaken met een vochtige doek. Gebruik geen (afwas)borstel of schuurspons, dat veroorzaakt krassen! Maak de glazen tot slot droog met een linnen doek en ze stralen weer.

Wil je jouw (kristallen) glazen echt helemaal vlekvrij hebben? Ga dan na een wasbeurt aan de slag met poleren. Dit is het vlekvrij afdrogen van jouw bestek, servies en glazen, na de afwas. Na de droging wrijf je de glazen op met een schone (soms opgewarmde theedoek), zodat de achtergebleven vlekresten en kalkaanslag verdwijnen.


glazen-afwassen

Hoe moet je (kristallen) karaffen schoonmaken?

Een glazen of kristallen karaf is natuurlijk super mooi. Maar helaas zie je er alles doorheen: ook de vlekken! Dat is minder, maar gelukkig eenvoudig op te lossen. Vul de karaf bijvoorbeeld voor een derde met azijn. Vul de karaf daarna bij met water. Wacht een uurtje en de kalk is als het goed is helemaal verdwenen!

Heb je geen azijn in huis? Niet getreurd, ook met cola krijg je de grootste vlekken weg. Ja, echt! Vul de te reinigen karaf met cola, laat ‘m 24 uur staan en was ‘m daarna af met een sopje. Spoel de karaf goed na en laat ‘m drogen. Et voilà: je karaf is als nieuw!

We hopen dat we je met dit artikel hebben geïnspireerd om je tafelsetting compleet te maken met prachtige glazen. En dat je ze na gebruik weer helemaal schoon krijgt: dan heb je er langer plezier van!

Neem eens een kijkje in de WestwingNow online shop en vind je nieuwe favoriete glazen van glas of van kristal. Bij ons kom je veel bekende merken en prachtig glaswerk tegen: voor ieder wat wils. Veel plezier met winkelen!


verschillende-glazenOnze producten