Alles over de stellingkast: van zelf maken tot mooi en handig inrichten

Behoefte aan meer opbergruimte in je huis? Of wil je een plekje creëren waar je al je mooie snuisterijen op tentoon kunt stellen? Dan biedt een stellingkast uitkomst! Dit is namelijk niet alleen een plaats waar je boeken, formulieren of keukengerei in kunt verstoppen, maar óók een plek om wat gezelligheid en sfeer toe te voegen aan je interieur.

Hoe maak je een stellingkast?

Ben je een beetje handig? Dan is het tof om zélf een stellingkast in elkaar te sleutelen. Het voordeel hiervan is dat je zelf de vorm en afmetingen kunt bepalen en dus zeker weet dat al je spullen erin passen.

Dat is dan ook meteen stap 1: bepaal hoeveel ruimte je nodig hebt in je stellingkast. Wat wil je er allemaal in kwijt? Welke spullen moeten achter deurtjes of in lades komen en hoeveel open planken houd je vrij? Zodra je dat weet, kun je gaan schetsen.

Want goede voorbereiding is het halve werk. Houd rekening met de basiselementen van een stellingkast: het frame, de poten en de afwerking. Zorg dat je beschikt over alle materialen en gereedschappen die je nodig hebt. Een ruime inschatting is hierbij niet overbodig: als er dan onverhoopt iets misgaat, heb je een plan B achter de hand!


regale

Hoe zet je een stellingkast in elkaar?

Bouwmarkten leveren vaak een handleiding bij doe-het-zelf-meubels. Maar als je zelf aan de slag gaat, moet je het zonder informatieboekje doen. Geen paniek, dat moet helemaal goedkomen. We helpen je op weg met deze tips:

 • Tip 1: bouw een stevig frame
 • Maak het frame van je stellingkast in spe zo stevig mogelijk. Een goede basis is heel belangrijk. Aan de hand van dit frame ga je namelijk verdiepingen bouwen en planken monteren. En je wilt natuurlijk niet dat je er halverwege achter komt dat je frame niet deugt. Dan zul je alles weer los moeten schroeven.

 • Tip 2: bevestig kastpoten
 • Met de poten van de stellingkast bepaal je hoe hoog de kast boven de vloer komt te staan. Vind je het mooi dat ie er nét boven zweeft? Of vind je het juist tof als de kast wat hoger staat? Deze keuze is allesbepalend voor de lengte van de poten.

 • Tip 3: werk de kast af
 • Nadat je het fundament hebt gelegd, is het tijd om de kast af te werken! Plaats de planken waar de je planken wilt hebben. Dat kan wat gepruts zijn, maar houd vol! Het einde van je project is in zicht.

  Verschillende stijlen stellingkasten

  Net zoals dat niet iedereen dezelfde interieursmaak heeft, vindt ook niet iedereen dezelfde stellingkast mooi. Gelukkig zijn er veel verschillende stijlen zodat je geen concessies hoeft te doen! De kast van je dromen zit er altijd tussen.

  Zo kun je kiezen uit stoere, metalen stellingkasten. Of zelfs een stellingkast gemaakt van steigerbuizen. Deze materialen geven je inrichting een industriële look en zorgen ervoor dat de kast een echte eyecatcher is in je interieur. Materialen als hout of kunststof geven de kast daarentegen een wat minimalistische uitstraling. Daardoor gaat ie mooi op in z’n omgeving.


  industriele-meubels

  Hoe richt je een stellingkast mooi en efficiënt in?

  Bij de inrichting van je stellingkast moet je rekening houden met welke spullen je op de open planken legt, en welke je liever achter een deurtje bewaart. De open stukken zien er namelijk al snel rommelig uit, dus zet je daar het liefst decoratieve spullen neer. Houd er ook rekening mee dat die spullen waarschijnlijk meer stof zullen vangen.

  Zorg daarnaast voor een fijne afwisseling bij de inrichting van je stellingkast. Maak je een boekenplankje? Zet dan alle boeken bij elkaar neer. Dat oogt opgeruimd en stijlvol. Maar heb je decoraties in lichte en donkere kleuren? Probeer die dan juist wat te verdelen over de kast: zo breng je meer evenwicht en balans.

  Een stellingkast online kopen bij WestwingNow

  We hopen dat we je geïnspireerd hebben en dat je nu alles weet over het maken, kiezen en inrichten van jouw stellingkast. Neem eens een kijkje in de WestwingNow online shop en vind je nieuwe favoriete stellingkast. Bij ons kom je veel bekende merken en prachtige designstukken tegen. Veel plezier met winkelen!

  Onze producten